Valašský kontrabáš a salát z červené řepy

09.12.2013 16:23

Moje recepty vycházejí vždy z místních (lokálních) potravin. Každý dnes vaří cizokrajnou kuchyni, thajskou, čínskou, italskou, řeckou a pod. Nemám nic proti tomu, také ji ráda vyzkouším.  Ale vařit z regionálních potravin je to nejzdravější. Zvláště pokud máte čas a chuť si občas něco zavařit a uskladnit k pozdějšímu, třeba zimnímu použití. Staří valaši vařili téměř výhradně ze zemáků (brambor), ječných krup, pohanky, kysaného zelí, méka a sýru. Maso vepřové, jehněčí, hovězí, ale to jen občas. Tento recept je nejen zdravý ale i levný! Pravý Valašský kontrabáš se vaří z pohanky nebo z krup. Můžete použít celé krupky, nebo střední, není vhodná lámanka, zkrátka co máte doma. Výhodou tohoto receptu je, že můžete spotřebovat zbytek jídla z předchozího dne

Suroviny: 2 hrky krup (pohanky), 3 střední zemáky (vhodné je použít zbytek z předchozího jídla), cibule, sádlo, uzenina (klobáska, kabanos, uzený vepřový bok, šunka - zkrátka co máte v lednici), čenek, sůl, pepř, majoránka

Kroupy dáme vařit v asi 2 litrech vody. Vaříme dle potřeby, pohanku asi 10 min., velké kroupy 20 min., vypneme a necháme pod pokličkou dojít. Zkusíme zda jsou kroupy měkké, případnou vodu slejeme. Pokud máme syrové brambory nakrájíme na kostky a můžeme přidat ke krupkám a vaříme společně. Pokud máme již uvařené brambory, nakrájíme na větší kostky. Do pekáče dáme velkou lžíci sádla, nakrájenou cibuli a nakrájenou uzeninu. Necháme orestovat až cibulka zrůžoví a uzenina se lehce opeče. Oloupaný česnek (množství dle chuti), nadrtíme a přidáme  Pak vsypeme do pekáče kroupy s bramborama. Zamícháme, osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Jelikož jsme vařili kroupy bez soli, je potřeba pořádně osolit, také česnekem nešetřím, ať není jídlo plané. Pekáč vložím do rozpálené trouby a zapékám asi 20 minut, až se všechny chutě krásně promísí. Nádherně to voní a ještě lépe chutná. Někdo při zapékání posype strouhaným  sýrem, ale do správného kontrabáše nepatří. Podáváme s kyselým okurkem, nebo zelím. Já si ale dnes k němu udělám salát z typicky podzimní zeleniny - červené řepy.

Na podzimní deprese je potřeba nasadit vitamínovou bombu v podobě syrové zeleniny. Červená řepa je strašně zdravá a je fantastická vařená nebo pečená. Ale jakoukoliv tepelnou úpravou ztrácí cenné vitamíny. Dále je zdrojem železa, vápníku, draslíku, křemíku, vlákniny a dalších látek nezbytných pro správné fungování našeho organismu. Většina z nás si pamatuje pachuť červené řepy podávané ve školních jídelnách s fenyklem. Ten vynecháme, za to přidáme:

3 bulvy syrové červené řepy, polovinu bulvy celeru, 1 větší mrkev, syrový křen nebo křen jablečný, 1 jablko, med, sůl, citrón, olivový olej

Postup: červenou řepu oloupeme (okrájíme), pracujeme nejlépe v rukavicích, protože řepa barví. Nastrouháme na hrubé proužky, stejně tak celer,mrkev a jablko. Čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, pokud nemáme čerstvý křen, můžeme použít jemný jablečný. Vymačkáme jeden celý citrón, osolíme, osladíme medem a zakápneme olivovým olejem. Vše zamícháme a dochutíme. 

Zpět